Voorlichting voor de kiezers van de toekomst

Scholen

Utrechtse gemeenteraadsleden bezoeken diverse scholen om gastlessen te geven of een debat te leiden. Daarnaast komen klassen naar de raadszaal om tijdens een debat te ervaren wat een raadslid doet en hoe een besluit tot stand komt. Als leerling ervaar je hoe het is om op de stoel van een raadslid te zitten tijdens een debat.

Kinderraad

Ieder jaar in mei komt de Stedelijke Kinderraad Utrecht, een afvaardiging van kinderen uit de Vreedzame Kinderraad, in het stadhuis bij elkaar. Kinderen presenteren hun ideeën aan raadsleden en de burgemeester en gaan daarover in gesprek met elkaar.

 

Leerlingen maken kennis met de activiteiten van de gemeenteraad Leerlingen maken kennis met de activiteiten van de gemeenteraad

Debat

Tijdens het Lokaal Jeugddebat gaan jongeren van diverse scholen en leeftijden een voorstel maken voor de raad. Vooraf kozen zij de onderwerpen Veiligheid en Onderwijs. Na presentatie van de voorstellen gaan zij in debat met de raadsleden. Een dag waarin Samenwerken, een mening vormen en de eigen sterke punten ontdekken, centraal staan.